Храненето

Posted by admin on ное 24, 2008

Недостиг в храненето

Недостигът в храненето на отделни системи човешкото в тяло води до заболявания. При кръвоносната система недостигът на правилна циркулация се изразява в недостиг на кислород и затруднено изхвърляне на отпадните продукти и вещества от обмяната. Ако е нарушена лимфната система, тя не работи коректно. Ако е енергийната – това са меридианите и колатералите, известни от китайската медицина, по които тече енергия, но от по-висш порядък, подобно на УКВ и телевизионните вълни (които не се виждат, но те функционират). Недостигът на енергия предизвиква блокиране на някои жизнени процеси.

Блокаж

Независимо в коя система е настъпил дисбаланс и се затруднява храненето, това води до блокаж. Много често този блокаж, както споменах, се запомня от тялото и е психосоматичен по природа. Това значи, че ако имате скъсeн мускул на гърба, ви заболява главата. Или обратното, ако сме претоварени, ядосани и стресирани, ни заболява гърбът, където се пренася и отразява проблемът.

Съвети за правилна стойка

  1. Сменете токчетата на обувките си с 4-сантиметрови такива.
  2. Сложете стелки за корекция на сводовете.
  3. Вземайте магнезий и селен за отпускане на мускулите.
  4. Поддържайте правилна стойка.
  5. Правете упражнения.
  6. Променете начина си на хранене, като избягвате млечните храни и храни, които са рафинирани.
  7. Правете циклични упражнения – ходене, плуване.
  8. Повдигайте тежести само при правилно разпределение на тежестта в двата крайника.
  9. Най-важното е при появата на болка да се консултирате с кинезитерапевт или мануален терапевт.
  10. Ако след проведени 3 процедури не се постигне подобрение, направете консултация с лекар:

- първо посетете невролог;

- след това посетете рентгенолог, за да си направите снимки;

- накрая ортопед. А операционната маса може да почака!

Изготвил страницата - студио “Анамax” 0888/15 14 24


Posted in Нашите съвети | Comments Off

Методиката на лечение

Posted by admin on ное 24, 2008

Методика на лечение

Отпускане на мускулната група чрез натиск в тригерна точка или в коремчето на мускула. При натиск върху мускулното коремче (ако мускулът е скъсен и свит), той започва да се разтяга и отпуска. Настъпва удължаване и релаксация. В тъканта навлиза повече кръв и се подобрява храненето. Навлиза повече кислород и лесно се изхвърлят отпадните продукти.

Често на тези места поради нарушената циркулация се натрупват и отпадни вещества – соли, креатин, калциеви отлагания, млечна киселина и др.

Техника на миофасциалния синдром

Това е хипер раздразнена област, локализирана в мускулната тъкан или в нейните фасции. Това е болка, която се проявява (в покой или в движение), като се усеща слабост в мускула. Понякога при незначително преразтягане или претоварване на мускула или при простуда.

Характерно е, че има отразена болка, която е на различно място от палпирането. Понякога реагира със спазъм (скъсяване, контрактура) или вегетативни симптоми (съдов спазъм, изпотяване). Проприоцептивни смущения (нарушено равновесие, световъртеж, шум в ушите).

Методът McKenzie

Описаната техника е открита и приложена за пръв път в Америка. Известна е под наименованието McKenzie. Методът е открит в САЩ, но е доразвит в Австралия.

Особеност на метода е, че той се прилага и има най-добър ефект в момента на възпалението, т.е. възпалителния период. Резултатите от неговото прилагане бързо и ефективно премахват причината за болката, както и самата нея.

Методът е консервативен. Чрез упражнения е възможно да се избегне операция на дискова херния, която е рискова за пациента. Затова е препоръчително преди да се подложите на операция, да се посъветвате с кинезитерапевт и да направите няколко процедури.

При липса на облекчение от тях може смело да преминете към оперативна намеса. Независимо какъв начин за лечение ще изберете, е необходимо да се справим с възпалението. Добър резултат дава инфраредтерапията, използване на лазер и ултразвукова терапия.

Изготвил страницата - студио “Анамax” 0888/15 14 24


Posted in Методи на лечение | Comments Off

Гръбначният стълб

Posted by admin on ное 24, 2008

Гръбначният стълб има основно значение както за поддържането на тялото в изправено положение, така и за правилното му функциониране. Там се намира гръбначният мозък, който поема 90% от функциите на четирите крайника, включително и управлението на вътрешните орани.

Затова разместването и травмите в тази област на тялото (разместен прешлен) причиняват нарушение на функциите на крайниците и вътрешните органи. Необходимо е бързо репониране или връщане в равновесие от биомеханична гледна точка на всички органи и системи – от прешлените и гръбначния стълб до мускулите и сухожилията. Човешкият организъм е изграден от мускули флексори и екстензори, които са в непрекъснато динамика, за да поддържат стойката на тялото.

Тялото работи така – ако един мускул е скъсен, то неговият антагонист се удължава, като това води до промяна в цялата кинетична верига. Настъпват промени не само в проблемния участък, но също така и в цервикалния, гръдния, лумбалния и сакралния дял на гръбначния стълб. Крайниците също не са изолирани от тази верига. Например ако ви боли главата, вратът или раменете, трябва да се прегледат стъпалата и да се обърне внимание там. Цялата биомеханика на тялото се променя и то трябва да се върне в норма. Проблемите с болките в кръста, главата, врата, раменете и гърба не са само соматични, но са на психосоматично ниво, т.е. не само мускулите страдат, като се скъсяват, но това се отразява върху нервните процеси.

Източната философия и медицина считат, че подобно разместване пречи за протичането на енергийните потоци „ци”, захранващи тялото с жизнена енергия. Затова се обръща специално внимание на поддържането на добрата стойка. В йога например (където упражненията се наричат асани) се счита, че правилната стойка на тялото е правилният път към физическо и духовно усъвършенстване.

Евгени Манолов

Кинезитерапевт, преподавател

Изготвил страницата - студио “Анамax” 0888/15 14 24


Posted in Нашето тяло | Comments Off