Магнезият- какво трябва да знаем за него »


Кинетика на тялото

Posted by admin on ное 7, 2008

Когато ни боли която и да е част от гърба или врата, това води до компенсация на болката и в други части от кинетичната верига в нашето тяло. Ако болката е вляво, в цервикалния дял (врата), това води до няколко места на компресия, които се проявяват първо вдясно в торкалния (гръден) дял и след това отново вляво в лумбалния дял (кръста) и пак надясно в сакралния дял.

Памет

След като веднъж се появи болката, организмът я запомня. Организмът ни има мускулна и сухожилна памет. Информацията за болката се запаметява и в т.нар. фасция. Фасцията е обвивката на всеки мускул на прехода от мускула към сухожилията. Така че веднъж появила се, болката остава в организма, който я запомня на няколко нива – мускулно (което е по-повърхностно), в паметта на фасцията и сухожилията (което е на по-дълбоко ниво). Така е възможно да се обяснят болките, които ни мъчат от години, или такива, които се появяват след определен период от време, без преди това да подозираме за тяхното съществуване, или са провокирани от външни фактори – като пренатоварване, нервно напрежение, простуди.

Паметта на организма е силна

Така запаметена информация от човешкия организъм може да бъде съхранявана от 1-2 години до 40-50 години. Пример от моята практика е пациент, който е претърпял катастрофа. В момента човекът е на 68-годишна възраст. Събитието е било преди 50 години. При мен дойде неочаквано и за самия него с болки във врата. След обстоен разговор и преглед не се установи нищо, което в близкото минало да провокира настоящата болка. Затова разговорът ни върна във времето, когато е бил на 18 години. Установих, че човекът е претърпял автомобилна катастрофа. Той отдавна е забравил за нея, но неговият организъм я помни. Провокирани от промени в нашето тяло (като възрастови изменения или външни фактори на средата като влага, студ, наднормено тегло, болки във врата), болките във врата се завръщат и напомнят за травмата, причинена преди години. Когато говорим за памет на организма, имаме предвид точно такива случаи. В конкретния случай при този пациент тази информация е записана на по-дълбоко ниво - на нивото на фасцията.

Емоциите, промените във времето и претоварването

Ако ние се ядосаме, настинем или претоварим организма (хронична умора), запитайте се къде може да отиде това напрежение или болка. Естествено това ще е най-слабото звено в нашия организъм.

Локализиране на мястото, откъдето произлиза болката

Когато отидете на лекар с оплакване, вие казвате къде ви боли. Например тази част е вратът ви. Но за да се направи заключение кое е подходящото лечение за вас, е нужно да се направи преглед не само на врата. Ако направим преглед само на врата, така ще се ограничим до лечение на симптома, но не и на произхода на проблема. Необходимо е да се прегледа цялата кинетична верига на опорно-двигателния апарат (две стави по-нагоре и две стави надолу) от мястото, където се индикира болката. Нали не сте забравили, че тялото ни е едно цяло. Затова е необходимо да се направи преглед както на цервикалния, така и на торакалния дял. Да се проследи състоянието на мускулите и връзките в тазобедрената, колянната, глезенната става, както и позицията на стъпалата.

Заключение

Принципът е да не се лекува симптомът или болката. Ако ви предпишат болкоуспокояващи, знайте, че това лечение е насочено към освобождаването на болката и нейното лекуване, а не към симптома. Нужно е да се премахне причината, която често се намира на различно място от мястото, където се е появила болката. Това може да бъде притискане на нервно окончание, скъсяване на мускулна група или приплъзване на прешлен.

Изготвил страницата - студио “Анамax” 0888/15 14 24

1 Comment »

Здравейте! Това е просто коментар.
За да триете и редактирате коментари просто влезте с потребителското си име и разгледайте отново коментарите на тази публикация. Ще намерите връзки за редактирането и триенето на коментарите.

ноември 7th, 2008 | 13:39
Изготвил страницата - студио "Анамax" 0888/15 14 24