« Гръбначният стълб
Храненето »


Методиката на лечение

Posted by admin on ное 24, 2008

Методика на лечение

Отпускане на мускулната група чрез натиск в тригерна точка или в коремчето на мускула. При натиск върху мускулното коремче (ако мускулът е скъсен и свит), той започва да се разтяга и отпуска. Настъпва удължаване и релаксация. В тъканта навлиза повече кръв и се подобрява храненето. Навлиза повече кислород и лесно се изхвърлят отпадните продукти.

Често на тези места поради нарушената циркулация се натрупват и отпадни вещества – соли, креатин, калциеви отлагания, млечна киселина и др.

Техника на миофасциалния синдром

Това е хипер раздразнена област, локализирана в мускулната тъкан или в нейните фасции. Това е болка, която се проявява (в покой или в движение), като се усеща слабост в мускула. Понякога при незначително преразтягане или претоварване на мускула или при простуда.

Характерно е, че има отразена болка, която е на различно място от палпирането. Понякога реагира със спазъм (скъсяване, контрактура) или вегетативни симптоми (съдов спазъм, изпотяване). Проприоцептивни смущения (нарушено равновесие, световъртеж, шум в ушите).

Методът McKenzie

Описаната техника е открита и приложена за пръв път в Америка. Известна е под наименованието McKenzie. Методът е открит в САЩ, но е доразвит в Австралия.

Особеност на метода е, че той се прилага и има най-добър ефект в момента на възпалението, т.е. възпалителния период. Резултатите от неговото прилагане бързо и ефективно премахват причината за болката, както и самата нея.

Методът е консервативен. Чрез упражнения е възможно да се избегне операция на дискова херния, която е рискова за пациента. Затова е препоръчително преди да се подложите на операция, да се посъветвате с кинезитерапевт и да направите няколко процедури.

При липса на облекчение от тях може смело да преминете към оперативна намеса. Независимо какъв начин за лечение ще изберете, е необходимо да се справим с възпалението. Добър резултат дава инфраредтерапията, използване на лазер и ултразвукова терапия.

Изготвил страницата - студио “Анамax” 0888/15 14 24

Comments are closed.

Изготвил страницата - студио "Анамax" 0888/15 14 24