« Магнезият- какво трябва да знаем за него
Методиката на лечение »


Гръбначният стълб

Posted by admin on ное 24, 2008

Гръбначният стълб има основно значение както за поддържането на тялото в изправено положение, така и за правилното му функциониране. Там се намира гръбначният мозък, който поема 90% от функциите на четирите крайника, включително и управлението на вътрешните орани.

Затова разместването и травмите в тази област на тялото (разместен прешлен) причиняват нарушение на функциите на крайниците и вътрешните органи. Необходимо е бързо репониране или връщане в равновесие от биомеханична гледна точка на всички органи и системи – от прешлените и гръбначния стълб до мускулите и сухожилията. Човешкият организъм е изграден от мускули флексори и екстензори, които са в непрекъснато динамика, за да поддържат стойката на тялото.

Тялото работи така – ако един мускул е скъсен, то неговият антагонист се удължава, като това води до промяна в цялата кинетична верига. Настъпват промени не само в проблемния участък, но също така и в цервикалния, гръдния, лумбалния и сакралния дял на гръбначния стълб. Крайниците също не са изолирани от тази верига. Например ако ви боли главата, вратът или раменете, трябва да се прегледат стъпалата и да се обърне внимание там. Цялата биомеханика на тялото се променя и то трябва да се върне в норма. Проблемите с болките в кръста, главата, врата, раменете и гърба не са само соматични, но са на психосоматично ниво, т.е. не само мускулите страдат, като се скъсяват, но това се отразява върху нервните процеси.

Източната философия и медицина считат, че подобно разместване пречи за протичането на енергийните потоци „ци”, захранващи тялото с жизнена енергия. Затова се обръща специално внимание на поддържането на добрата стойка. В йога например (където упражненията се наричат асани) се счита, че правилната стойка на тялото е правилният път към физическо и духовно усъвършенстване.

Евгени Манолов

Кинезитерапевт, преподавател

Изготвил страницата - студио “Анамax” 0888/15 14 24

Comments are closed.

Изготвил страницата - студио "Анамax" 0888/15 14 24