« Кинетика на тялото
Гръбначният стълб »


Магнезият- какво трябва да знаем за него

Posted by admin on ное 21, 2008

Магнезият е много важен минерал за нашия организъм. Основната му роля се свързва с обмяната. Магнезият отговаря за нормалния енергитичен, въглехидратен, белтъчен и мастен обмен в човешкото тяло. Той ни осигурява здравина и гъвкавост на костната система, спомага за мускулното отпускане и освобождава натрупаното напрежение, също така съдейства за доброто усвояване на поетия калций. Затова е важно да знаем, че неговата липса или занижени нива имат своите симптоми, често пъти пренебрегвани от нас. Тези симптоми са ни по-познати, отколкото предполагаме. Синдроми като раздразнителност, умора, предменструален синдром, честите колебания в теглото са само част от множеството познати в медицината характерни симптоми, причинени от липсата или ниското ниво на магнезий в организма.

Добре е да се знае, че приемането на контрацептиви и различни видове хормонални препарати извеждат магнезия от кръвта. Тялото ни реагира моментално, когато усети такъв недостиг – веднъж изваден от кръвта, магнезият трябва да бъде набавен от друго място. Най-често това са различни вътрешни органи, които съдържат магнезий. Но постоянното черпене на магнезий от тези места причинява реално отслабване и на тези вътрешни органи и може да доведе до различни увреждания.

Причините за дефицит на магнезий в тялото са още: на първо място интензивният начин на живот и стресът, излишъкът от адреналин и големите физически натоварвания. На второ място е неправилното хранене и приемането на много рафинирани храни, в т.ч. и junk food. С дневната доза хранене един съвременен човек получава два пъти по-малко количество магнезий, отколкото е необходимо. Това количество е 175 мг вместо 300-350 мг на ден.

Тютюнопушенето и алкохолът са на трето място в тази класация. Така че дори и да приемаме нужните ни 300-350 мг магнезий на ден, ако сме пушачи и обичаме да пийваме по-често, това задължително се отразява на нивата на магнезия в тялото ни.

За да направите сами оценка на това дали балансът във вашия организъм е нарушен и дали магнезият не ви достига, ето няколко основни напътствия. Симптомите на недостиг на магнезия са следните:

  1. Склонност към депресия.
  2. Раздразнителност, падане на настроениeто или повишена възбуда.
  3. Нощни мускулни схващания.
  4. „Топка в гърлото”.
  5. Повишена уморяемост.
  6. Лош сън.
  7. Главоболие.
  8. Високо кръвно налягане и учестен пулс (над 90 удара в минута).
  9. Слаба устойчивост към вируси и бактериални заболявания.

Решението

Приемайте повече магнезий. Това може да стане с поемането на храни, съдържащи магнезий, но често е недостатъчно. Затова ви препоръчвам да приемате препарат, съдържащ този жизнено важен за организма минерал. Добре е това да стане след консултация със специалист, който може да ви каже точните дозировки, както и времето за приемане на препарата, съдържащ магнезий. Такива препарати можете да закупите от аптечната мрежа в страната. След употребата на магнезий и повишаване на неговото ниво до нормалното за организма тялото ни се отблагодарява. Често симптомите, от които се оплакваме години наред, постепенно отшумяват, като значително се подобрява и психическото, и физическото състояние на организма ни.

Евгени Манолов

Кинезитерапевт, преподавател

Представяме Ви…негово величество “Магнезият”

Изготвил страницата - студио “Анамax” 0888/15 14 24

Comments are closed.

Изготвил страницата - студио "Анамax" 0888/15 14 24